najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak także wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to także kuchnia i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy zwykle wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/mamma-mia/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy wypatrują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o dużo prawidłowiej poznać Kraków oraz jego okolice.