Bardzo dobrą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który nienagannie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w najwyższym stopniu właściwe? Najczęściej jest tak, że najprzyzwoiciej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o należytej strukturze pasującej do dania.
mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bez liku różnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak też Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć odpowiednio z serem, wobec tego zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. W dodatku lżejsze czerwone wina z są kolejnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.